Rimmen regerar i ABC-världen

Min brorsdotter Majken, sex år, är rätt så upptagen av bokstäver för tillfället. Hon funderar mycket på hur ord stavas och skriver gärna när tillfälle ges – födelsedagskort, namnlappar och inträdesbiljetter till disco i hennes brors rum och sånt.

Vi tillbringade nyligen en ganska molnig vecka tillsammans i mina föräldrars sommarstuga, och det fanns gott om tid för bokstavsfunderande. När Majken kom hem efter en utflykt till Åmåls bibliotek där hon på egen hand hade botaniserat i lådorna, så hade hon lånat fem böcker. Tre av dem var Abc-böcker, och det blev en liten resa i tiden med tre olika läsupplevelser. Klassikern Abc-resan av Elsa Beskow från 1945, Abcd-boken av Mati Lepp från 1987, en bok där illustrationerna är hela grejen, samt roliga och finurliga Abc med Rut och Knut av Stina och Carin Wirsén från 2003. 

Vi läste allihopa flera gånger och alla tre var trevliga böcker. Men bland dessa Majkens kandidater så måste jag säga att Abc med Rut och Knut stack ut (ofrivilligt rim). De rimmande små texterna är så välskrivna och roliga att de är en fröjd att läsa högt. Bilderna är fulla av små figurer och detaljer som sysselsätter den lilla läsaren även när texten är färdigläst. Bland annat kan man leta upp bokstäver som är gömda eller kamouflerade till föremål i bilderna. Rut och Knut går runt i olika butiker och shoppar bokstäver – letar O hos optikern, käkar G i godisaffären och provar H-hattar i hattbutiken. När jag frågade Majken vilken bok som var bäst av de tre, så svarade hon Rut och Knut. När jag frågade varför svarade hon: – Det bara är så.

Ytterligare en som verkade gilla rim var min lilla Stina, då drygt två månader, som somnade fortast till Rut och Knut. Jag väljer att se det som ett gott betyg till textens rytm. Rim rules!

 Abc med Rut och Knut är skriven av Carin Wirsén, illustrerad av Stina Wirsén och ges ut av Rabén&Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar