Sailor och Pekka

Jockum Nordströms snart tjugo år gamla böcker om sjömannen Sailor och hans hund Pekka har nu kommit i nyutgåva. Och trots att nittiotalet har blivit tiotal så står sig böckerna ännu. Först ut i par är Sailor och Pekka gör ärenden på stan och Sailor och Pekka: Sailor blir sjuk.
I Sailor och Pekka gör ärenden på stan tar de båda vännerna en tur med bilen vars motor strax börjar koka. Det blir istället en promenad till fots längs med havet. Väl i stan köper Sailor en ny tröja och Pekka får en ny frisyr. Innan de slutligen bärgar sin bil blir det också en tatuering hos Tato Jack i hamnen.
I Sailor blir sjuk får Sailor influensa och blir riktigt kass. Pekka skickas till Apoteket men glömmer nästan bort sitt uppdrag på vägen. Som tur är vakar Fru Jackson vid Sailors sida.

Dessa triviala historier ihop med den collageteknik som har gjort Jockum Nordström till en svensk exportvara har blivit en riktig succé. Och jag förstår varför. Böckerna är opretentiösa och fulla av roliga bifigurer som är minst lika intressanta som Sailor och Pekka. Och att böckerna bitvis är uppbyggda som serier där man följer Sailor och Pekkas förehavanden gör historierna lätttillgängliga och samtidigt mycket fängslande.

Självklart kan jag inte låta bli att undra:
VILKEN modig redaktör som år 1994 gav ut en bok där huvudpersonen både röker och tatuerar sig utan att det behöver vara bokens tema? Och OM det vore möjligt för en person som inte är Jockum Nordström att bli antagen med ett liknande manus idag?

Vad tror ni?

Snart kommer också Sailor och Pekka och söndagen, Var är Sailor och Pekka? samt Sailor och Pekka: Varför – därför. Samliga titlar ges ut av Rabén&Sjögren.
Dela detta:

Lämna en kommentar