Ställ dig i kö!

 

Ja, här är det liten ny bebis för hela slanten, och bloggandet har fått ställa sig i kö, så att säga. Det för oss osökt in på titeln för detta blogginlägg.

För ibland är det skönt med något enkelt, ordnat och liksom rakt. Som en kö. I bilderboken Ställ dig i kö! av Tomoko Ohmura får vi följa en kö, en mycket prydlig sådan, från början till slut. Eller snarare från slut till början. Längst bak står de minsta djuren, som grodan, ödlan och musen, ordentligt numrerade med 50, 49 och 48, och längst fram de största, giraffen och elefanten på plats 2 och 1. Tävlingar och småsnack får tiden att gå. Mårdhunden tävlar med räven om vem som kan hoppa högst, hyenan leker tittut med känguru-ungen, Pandan leker bokstavslekar med kossan och rådjuret. 

Det är småtrevligt, men också lite spännande. För ingenstans avslöjas vad djuren egentligen köar till! Elefanten börjar till och med kliva ombord på detta mystiska,  innan det avslöjas på ett utviksuppslag vad det är. Då ser man plötsligt alla djuren, i storleksordning, på ryggen av det största djuret av dem alla, blåvalen. En sjudundrande åktur senare är de överens om att det var värt köandet!

Här finns många små detaljer att prata om med en 3-6-åring, inte minst om denne har sinne för ordning och reda. Dessutom finns här ju några bra tips om lekar som kan få tiden att gå i verkliga livets köer.

Ställ dig i kö! är skriven av Tomoko Ohmura och ges ut på Lilla Piratförlaget.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar