Maximilian och minimilian

I augusti förra året skrev Bokunge om barnboksdebutanten Klara Perssons Molly & Sus, ett finurligt tvillingdrama. Boken kom att bli en riktig succe, och Persson tilldelades både debutantpriset Slangbellan och Snöbollen för årets bästa bilderbok!

I sin nya bok Maximilian och minimilian fortsätter Persson att utforska relationen mellan två. Där Molly och Sus brottades med att vara lika, där funderar Maximilian och Minimilian över sin olikhet. Den ena är lång, den andra kort. Ja, Maximilian är faktiskt så lång att boken inte ens räcker till. Berättelsen drivs fram av kompisarnas dialog, en diskussion om hur det är att behöva vara den längd man är. Minimilian menar att han får “minsta glassen” och Maximilian vill bli buren – kan man inte bara få byta längd ett tag? 

Persson har skapat en färgrik och detaljerad värld för sin berättelse. Maximilians orange tröja får breda ut sig och ta plats mot en pastelltonad bakgrund, en gigantisk glass med hur många kulor som helst pratar vi om länge. Texten behandlas som del av illustrationen, bokstäverna lever inte vid sidan av – utan mitt i berättelsen med lekfulla och varierande typsnitt. Både text och illustration speglar den nyfikenhet och humor som kompisarna uttrycker.

Maximilian och Minimilian är de enda människorna som syns och talar, vilket ger känslan av att vi får kika in i deras egna värld. Ni vet som det kan vara när två som verkligen gillar varandra umgås!

 

Maximilian och minimilian (2013) och skriven och illustrerad av Klara Persson. Ges ut av Urax förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar