Hjälp!?

Jag vet att det är några år över vår målgrupp, men det är många skolbibliotekarier (och föräldrar och lärare) som läser Bokunge så jag måste fråga! HUR gör ni med Zoltan? Får han vara med i bibblan? Vad säger barnen? Vad säger lärarna? (vad säger föräldrarna?) Jag har i ärlighetens namn inte vågat sätta upp boken i hyllan än, för jag är lite…. feg ibland.

Så hjälp! Ja eller nej? Och varför det ena eller det andra?

För er som inte känner till Zoltan, så är han en mäktig krigare obesegrad i strid, i alla fall fram till den här berättelsen. För nu flyger nämligen hans armar och ben till höger och vänster och blod, slem och snor likaså. Men Zoltan strider in i det sista, med benpiporna skinande vita och till slut besegrar han sina fiender med stenhårda spottloskor innan han ger sig och dör. Ni hör, det är blodigt och splattrigt!

Farfar berättar om Zoltan är skriven av Per Östergaard (från Danmark, surprise) och ges ut av Hegas.

Dela detta:

8 kommentarer, Lägg till din.

SofiaLånade den på vår lokala lilla bibbla till min 7-åring, hon gillar när det är lite läskigt o nay böcker som är lättlästa o med färgblider är alltid välkomna. Tror detta faller åldelsgruppen väl i smaken.

BokungeAha! Och du känder dig inte lite upprörd som vuxen över det brutala innehållet? (alla andra vuxna jag visat den för har nämligen varit det, det kommer nog att sluta med att jag struntar i dem och sätter boken i bibblan i alla fall). Tack för svaret!
//Lisa

EmelieJag tyckte att den var rolig! Har den i mitt skolbibliotek och har inga problem med att låna ut den till lågstadiebarnen. Den är liksom så blodig att det blir knäppt och känns mer absurt än otäckt.

JennieHar också haft problem med den. Det visade sig att jag var den enda av skolbibliotekarierna i min kommun som hade köpt in den. Och jag har lånat ut den till flera barn. En lärare berättade att hon hade använt den med ett lässvagt (och mycket ointresserat) barn och de hade fått till en diskussion kring den just eftersom den var så blodig och knäpp. "Varför har Jennie köpt den till biblioteket" hade varit en fråga… Jag känner mig ändå osäker varje gång jag sätter upp den i hyllan och jag känner behovet av att berätta hur den är till barn/lärare som vill låna, för att på något sätt själv ha ryggen fri…

BokungeEmelie och Jennie: jag ska sluta vara en mes och sätta ut den. Så får vi se! Jag tycker ju egentligen att anything goes och kan det få ännu ett barn att börja läsa så är det bra. Tack för era svar!
//Lisa Hamfors

KatarinaSpännande! Jag har inte hört talas om boken tidigare, men påminns om boken "Kan man…?" som var mycket morbid och fullkomligt strålande. Å andra sidan har den boken en rätt tydlig moral…

AnnicaHar inte läst de böckerna, men nu blev jag sugen på att läsa de för mina två 9-åringar. Tror du inte att det är vi vuxna som tror för mycket, att vi tror att barnen inte skulle klara av det, att vi tror det är för brutalt för de små liven? Mina barn gillar när det är lite läskigt och som sagt detta är nog en bok som skulle gått hem här. Barn vet att det är påhittat, även om vi vuxna inte tror det alltid.

BokungeJo, jag tror nog att barnen klarar mer än vi tror. Och att de har helt andra referensramar än vi vuxna. Jag själv uppfattade inte alls tex Gummi-Tarzan som sorglig när jag var liten, men nu blir jag lika gråtfärdig av den som skrattig.

Lämna en kommentar