Vardagsscener ur ett barnperspektiv

Alla Adbåge-lovers där ute, har ni upptäckt Lilla handen och Lilla foten? Med nyfiken röst följer vi vad en liten hand, eller fot, har sysslat med under dagen – grävit gropar, trampat lite gegga…

Jag har läst Lilla handen, en vardagsskildring med två händer i huvudrollen. Boken inleds vid sängkanten, det är dags att sova och mamman och barnet pratar – “Lilla handen! Har den gjort idag?” Vi som läser får följa med under en vanlig dag, ett äventyr i miniformat där katter ska klappas och dockhår kan råka ut för en sax. Vardagsscener ur ett barnperspektiv! Även Adbåges illustrationer betonar vardagens små detaljer, speciellt de ting som barnet använder. Föremål som mjölkpaket, kritor och den bubbliga tvålen får vara färgglada i kontrast till en vit bakgrund.

Det finns en värme i Adbåges berättelse, en närhet som inte minst illustreras på bokens sista uppslag – en liten barnhand i en stor, stor mammahand.

Lilla handen och Lilla foten är pekböcker för de yngsta och ges ut av Rabén & Sjögren. PS! Sidorna är tjocka, hållbara och perfekta att bita lite i också.

Dela detta:

Lämna en kommentar