Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är

Hur beskriver man för ett barn hur fin, i betydelsen fantastisk person, hen är?

I Siri Ahmed Backströms bilderbok Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är växer en kropp och person fram. En näsig näsa, en hjärnig hjärna och ett modigt mod. En vuxen och lekfull röst leder barnet från en ensam liten nästipp till en hel och glad kropp. Bokens illustrationer är avskalade, Ahmed Backström visar med mjuk hand hur kroppens delar ser ut – växer fram – passar ihop. Texten följer sin egen rytm och leker med kroppens ord, ett kind blir “kindig” och ben “beniga”.

Kroppen är glädje! Den kärlek som boken förmedlar känns uppriktig, det finns en ömsint ton som verkligen bjuder in till närhet. Man måste prata och kännna, för hur känns en hakig haka? Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är kan läsas tillsammans med de allra minsta små och uppåt. Själv läste jag tillsammans med en 4-åring som intresserar sig för hur hjärnor, ögon och “drömmiga drömmar” fungerar – vilket boken gav oss chans att fundera runt.

Kroppen alltså, vilken grej.

 

Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är (2013) är skriven och illustrerad av Siri Ahmed Backström. Ges ut av Urax förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar