Den stora smällen

Båten Lyckan går mitt itu när kaptenerna Mamma och Pappa inte kan samsas om rodret. Man behöver inte vara barnpsykolog för att förstå vad Den stora smällen av Mats Wänblad och Per Gustavsson handlar om. Men trots att symboliken är övertydlig för en vuxen, finns här ändå en enkel, fin och spännande berättelse för barnet.

Efter skeppsbrottet hamnar Pojken med sin vän Apan på en öde ö, där de ångerfulla föräldrarna hittar honom. Genom tidvis ganska läskiga, men vackra, illustrationer av Per Gustavsson får vi följa Pojken från ensamhetens långa, jagande skuggor till en ljusare tillvaro med pelargoner och småfåglar. Färgerna förändras betydligt när föräldrarna pratar i sansad ton och enas om att bygga varsitt hus bredvid varandra, där Pojken kan komma och sova som han vill.

Det känns fortfarande lite sorgligt på nåt sätt, men sånt är väl livet. Och då är det ju bra att det finns böcker om det.

Den stora smällen av Mats Wänblad och Per Gustavsson kommer ut i april på Lilla Piratförlaget.

Dela detta:

Lämna en kommentar