Påsk? Vår…? Någon?

Alltså, det kan ju vara svårt att fatta, särskilt som det är snöblåst och snödrivor överallt till och med nere i Malmö. Fortfarande! Men det är faktiskt påsk om några dagar. Så jag tänkte trots julvädret skriva några ord om en påskpassande bok: Hårdkokta fakta om ägg av Lena Sjöberg (nu fattar ni ju redan att bilderna inte går av hackor). Det är en faktabok om ägg och den är sprungen ur att Lena själv ägt höns några år och samlat på sig frågor som krävt svar. Och svar får vi verkligen i boken! Mest såklart om hönan och hennes ägg, men också om andra äggläggande/ruvande djur som tex insekter (läskiga typer som steklar och huvudlöss), fiskar, dinosaurier, ormar och faktiskt två däggdjur som lägger ägg. Vi får veta hur viktigt ägget är och har varit över hela världen genom historien från det gamla Egypten via vikingar, medeltid, kloster, 1800-tal fram till nutidens massproduktion. Man får lära sig hur ägget i flera kulturer stått för liv, återfödelse, rikedom och jordens fyra element. Och att ett rötägg är ett ruvat ägg utan kycklig, eller ett annat ord för en odåga. Och att odåga också är vad man kallar ett oätligt och ruttet ägg.

Och såklart: ett rejält stycke om äggets roll under påsken. Varför är ägget egentligen så viktigt både i den judiska och den kristna påsken? Faktaspäckat med andra ord, men utan att bli spretigt. Och vissa avsnitt kan nog väcka barnets nyfikenhet på andra områden och uppmuntra till vidare läsning om tex dinosaurier (som om det behöver uppmuntras…), rymden, andra tider och kulturer osv.

Boken är nog tänkt för en åldersgrupp från 6 år och uppåt, men jag tycker lätt att den funkar för några år yngre barn också. Och den är ett måste på alla skolbibliotek!

(men en sak jag fortfarande inte vet: när säger man hönor och när säger man höns?)

Hårdkokta fakta om ägg är skriven och illustrerad av Lena Sjöberg och den ges ut av Opal förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar