Internationell barnlitteratur på Littfest i Umeå

Umeås internationella litteraturfestival Littfest pågår den 14-16 mars, och här kan man hitta några programpunkter som tar upp barnlitteratur. Intressanta, om än inte så många. Något som sticker ut är ett seminarium och en tillhörande utställning om en estländsk sagobok, Förvandlingar – sagor från andra sidan havet av Andry Ervalds. Den har just kommit ut på svenska och det är översättaren Christo Burman som berättar om sagorna och om författaren Andry Ervalds, som tydligen var 2,15 meter lång och en riktig sagoberättare. 

Boken är annorlunda, olik det mesta som ges ut för barn i Sverige idag, med ordrika, vindlande och fantasifulla, moderna men ändå klassiska sagor från ett land som jag tror att de flesta svenska barn vet ganska lite om. Det handlar om så vitt skilda saker som en tvål som är kär i en shampoflaska, en dominant valmamma som får det att regna och en säng som ger sig ut i världen, hamnar på en djurpark och blir säng åt apungarna.

Förvandlingar – sagor från andra sidan havet är skriven av Andry Ervalds och ges ut på Atrium förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar