Sigrid och natten

Sigrid har inte sovit en blund på trettio år. Djupt inuti sörjer hon fortfarande sin vän Olav, en elefant som räddade henne en gång när hon var nära att drunkna ute till havs. En dag hittar Sigrid en liten varelse under sin kökssoffa. Det visar sig snart att det är självaste natten som tagit sig in till Sigrid. Kvickt fångar hon in natten och stänger in den i en burk som hon gömmer väl i källaren. Men det blir snart problematiskt eftersom resten av världen behöver natten. Och med natten instängd i en burk i Sigrids källare blir det just ingen natt..

Det här är en riktig liten pärla som tål att läsas högt flera gånger! Jag har läst boken på sagostunden i biblioteket varje dag i en vecka nu. Igår fick jag höra från en av pedagogerna i en barngrupp att barnen tyckte boken var så fascinerande att hon kunde höra hur deras andning gick ner när jag läste de mest spännande partierna i boken. Bilderna kanske ter sig väl grafiska för ett barns ögon vid första anblick men jag kan lova att barn uppskattar dem – minst lika mycket som vi vuxna.

Sigrid och natten av Jöns Mellgren finns ute nu och ges ut av Natur&Kultur.
Dela detta:

Lämna en kommentar