Bokjuryn – när barnen själva får välja

Vill du veta vilka böcker som barnen själva gillar bäst? Då vill jag tipsa om Bokjuryn, som faktiskt är en ovärderlig källa till information. Har du barn i din närhet så garanterar jag att de skulle tycka att det var roligt att vara med och rösta också!

Det pågår i skrivande stund ett omfattande och väldigt spännande juryarbete runt om i hela Sverige. Det är Bokjuryn som sammanträder, kan man säga. På skolor, bibliotek och hemma på kammaren läser barn och ungdomar massor av böcker, funderar och röstar. Förra året var det 31 000 personer som röstade, så vad Bokjuryn röstar fram, det säger en hel del, det. Alla som vill och som är upp till 19 år gamla får vara med och rösta. Det är gratis och Bokjuryn är statligt finansierad, alltså finns det inget vinstintresse bakom tävlingen.

Man får rösta på fem böcker var, och det ska vara böcker som har kommit ut under 2012 i Sverige. Sista röstningsdag är den 10 april. Därefter sammanställs rösterna och vinnande titlar koras i sex olika kategorier; bilderböcker, böcker för barn 6-9 år, böcker för barn 9-12 år, ungdomsböcker, serier och faktaböcker. 

På Världsbokdagen den 23 april så får vi alla på det viset veta vad barn och unga egentligen tycker, helt utan inblandning av kultursidornas (eller bokbloggarnas!) recensenter och andra vuxnas åsikter. 

Förra året var det en fantastiskt fint illustrerad dinosauriebok som vann i kategorin Bilderböcker. Den heter Talon – den modiga dinosaurien och handlar om en liten (nja, allt är ju relativt) dinosaurie som kommer bort från sin flock. Klicka på bilden om du vill veta mer.

Här kan du läsa en intervju med författaren och illustratören Paul Geraghty, som är en festlig typ. Du kan också se ett klipp där han illustrerar live samtidigt som han pratar både ganska fort och väldigt underhållande.

Talon – den modiga dinosaurien är skriven och illustrerad av Paul Geraghty, och utgiven på Berghs förlag 2011.

Dela detta:

Lämna en kommentar