Annie du lac

När Kitty Crowther fick ALMA-priset 2010 fick vi se och träffa henne i Lund. Då visade hon bilder från Annie du Lac och La visite de petite Mort och jag minns hur fascinerad jag blev av båda böckerna. Vilka fantastiska berättelser! Nu har båda äntligen kommit på svenska under titlarna Lilla döden hälsar på och Annie från sjön.

I Annie från sjön får vi möta en sorglig figur. Sedan hennes mamma dog är Annie ensam och livnär sig på fisk hon själv fångar. Det enda som ger henne någon slags frid är de tre mystiska öarna ute på sjön. Svärtan inom henne blir till sist för tung och en dag tar hon en sten och hoppar från båten i sjön. Hon sjunker och svimmar av, men fångas upp av en enorm hand som varsamt för henne upp till stranden. När Annie vaknar är hon fylld av en ny slags frid, trygg i vetskapen att hon inte är ensam trots allt. De tre öarna var i själva verket hattarna på tre jättar! Det dröjer inte länge förrän jättarna söker upp Annie för att få hennes hjälp och tillsammans beger de sig av mot havet. Det är första gången Annie vågar lämna sin stuga och det blir en resa som förändrar hennes och jättarnas liv.

Självmord känns som ett oerhört svårt och sällsynt tema i barnböcker och jag är osäker på hur stor vikt man måste lägga vid just det när man läser boken för ett barn. Det beror väl på vilken ålder de är i och hur mottagliga de är för ämnet. Men även om Annie från sjön är en ganska mörk och långsam berättelse så finns det också ljus och lycka i den. Inte minst i att den faktiskt slutar lyckligt, utan även i illustrationerna som myllrar av färgstarka och fantasifulla växter. Jag får uppfattningen att årstiden skiftar från tidig vår till högsommar i boken och temafärgerna är gult och orange, helt klart färger fyllda av hopp och optimism. Så räds inte bokens svåra tema! Läs den och fascineras av Kitty Crowthers konstnärsskap.

Annie från sjön är skriven och illustrerad av Kitty Crowther. Den är översatt av Joar Tiberg och ges ut av Rabén&Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar