På spaning efter den tid som flytt

Är du som jag intresserad av föreställningar om barn och barndom? Ett radiotips är P1 Vetenskapsradions senaste program om litterära barndomsskildringar. Lyssna här!

I programmet beskriver Christine Quarfood bland annat hur barndomen idag har väldigt hög status. Jag kan hålla med om att barn som enskilda individer ses som värdefulla och att barndom som fenomen hålls högt genom ett nostalgiskt filer. Vad som är intressant att fundera på är varför barn som grupp inte erkänns samma status?  Det finns trots allt en djupt inrotad generationsordning där barns position i relation till vuxna alltid är den av underordning. Vuxna äger tolkningsföreträde och makten, något som visar sig inom såväl skolan som i familjen. Visst pratar vi om barns kompetens, men litar vi på den?

Dela detta:

Lämna en kommentar