Familjen Sömnlösing

När fru Sömnlösing får nytt jobb på andra sidan jorden flyttar hela familjen tolv tidszoner bort till sitt nya hem. De vänder på dygnet och lämnar nattsömnen kvar där de kom ifrån och nu kan de inte längre sova när det blir mörkt.

Allt möjligt försöker de med, räkna långt och länge, bada varmt, meditera, dricka mjölk. Men nej, när det blir dag har de inte sovit en blund och både skola och jobb får lida. Så vad ska de göra? Hämta inspiration från djuret som sover längst och bäst förstås! Björnarna ligger i ide hela vintern, det måste gå att lista ut hur de gör. Och iväg beger de sig, bara för att upptäcka nattens skönhet och hur mörkret myllrar av liv.Ögon lyser i skuggorna och fladdermössen skriar av glädje. På himlen dansar stjärnor och norrsken och precis innan solen går upp öppnar bageriet. Familjen Sömnlösing bestämmer sig för att sluta försöka och istället bli nattugglor på heltid.

Det här är en stillsam filmisk berättelse i bästa Tim Burton-anda (fast minus det läskiga och komiska). De vackra och mörklagda illustrationerna berättar långsamt med hjälp av texten (som är översatt av Lennart Hellsing, enligt säkra källor också en nattuggla) en berättelse om att hitta sin plats och våga stanna där, trygg i vetskapen att det nog går rätt bra ändå.

Familjen Sömnlösing är skriven av Karina Wolf och illustrerad av Bröderna Hilts. Boken är översatt av Lennart Hellsin och ges ut av Bonnier Carlsen.

Dela detta:

Lämna en kommentar