”Är det någon där nu?”

“Är det någon där nu?” brukar min dotter fråga när vi går förbi hennes förskola under helgen. En helt relevant fråga, speciellt efter att ha läst Björnarnas dagis – en drömsk berättelse om vad som händer när alla barn gått hem. Sett ur ett barns perspektiv får vi följa med in på förskolan om natten, en natt som är björnarnas. Pedagogen Majbjörn rår om, utfodrar och nattar ett gäng björnungar. Bus, myror till lunch och vinteride – en helt vanlig natt på björnarnas förskola.

I Björnarnas dagis är natten ett äventyr, Katarina Strömgårds illustrationer skildrar mörkret som tryggt och mjukt. Natten går i dämpade (blåbärs)blåa toner i kontrast till dagens skarpa och ljusa. För mig är det just illustrationerna som ger boken själ och är dess självklara mittpunkt. Texterna får spela, en viktig, biroll – kortfattade och ofta rytmiska. 

Det är intressant hur ordval kan få dig som läsare att mitt i boken börja fundera över helt andra saker. I Björnarnas dagis har Strömgård valt att skriva “pedagoger och barnskötare” för att beskriva vilka som arbetar på en förskola (eller dagis). Själv tänker jag inte på “pedagog” som en yrkestitel synonymt med förskollärare, däremot att både förskollärare och barnskötare använder sig av pedagogik i sitt yrke och kan kallas pedagoger. Nåväl, därom tvista säkert de lärde – men det fick mig att börja tänka på annat än björnar.

 

Björnarnas dagis är skriven och illustrerad av Katarina Strömgård. Boken ges ut av Opal.

Dela detta:

Lämna en kommentar