Wirsén och Lilla hjärtat

Coypright foto: Ulrica Zwenger

Debatten om Stina Wirséns Lilla hjärtat fortsätter, och nu även i USA. John Jennings, docent i bildkonst vid universitetet i Buffalo, intervjuas för Kulturnyheterna i P1 och menar att Lilla hjärtat är en “mycket problematisk bild” och en pickaninny – en rasistisk stereotyp av mörkhyade barn.

Nu har Stina Wirsén själv beslutat att  både böcker och andra produkter där Lilla hjärtat förekommer ska sluta distribueras av förlaget. På Bonnier Carlséns hemsida skriver Wirsén hur Lilla hjärtat har “blivit tillskriven en rad egenskaper som har inneburit att hon – och jag – har blivit förknippad med åsikter och en människosyn som jag inte kan relatera till och definitivt inte vill associeras med.” 
Dela detta:

2 kommentarer, Lägg till din.

EmelieJag tycker Makode Linde berör det väsentliga i den här debatten som mest liknar bisarr storm i ett vattenglas. http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/tusen-nyanser-av-svart

JennyTack för läsatipset ovan, bra artikel!
Tycker att det är så synd att Wirsén tvingas till censur. Det jag verkligen uppskattat i hennes böcker är att alla de brokiga ser olika ut, men sedan alla är som små är mest.

Lämna en kommentar