Värsta syrran

När man fick vara med och leka med “stora barnen”. Den känslan, kommer ni ihåg? Roligt och lite osäkert. I Värsta syrran sitter Ritas storebror Jorma och surar, han vill dra in till stan med sin kompis Ali – inte passa småbarn! Ali däremot, han tycker småungar är “fett coola” och leker gärna med Rita. Alis leklust smittar till och med av sig på sur-Jorma till slut. Värsta syrran visar sig gå från pest och pina till värsta bra lekkompisen. Bilden av lek och fantasi är tydlig, perspektivet är barnets.

Ali som karaktär är stark och driver handlingen framåt med avväpnande charm. Skildringen av honom är positivt laddad att den riskerar att bli platt. Genom att även ge honom ett språk (“chilla mannen”, “tagga ner mannen”) som skiljer sig ifrån övriga karaktärers riskerar Ali att uppfattas som väl stereotyp. Jag är absolut positiv till att bredda sättet en barnbokskaraktär kan prata på, barnboken måste finnas till i sin tid. Att skriva “ungt på ungas vis” är dock en svår balansgång. Man kan även fundera över om karaktären Ali blir en del av den positiva stereotypen “kul invandrarkille” – en av få roller man som kille med invandrarbakgrund erbjuds för att bli accepterad och omtyckt av majorietssamhället (lex Dogge Doggelito).

Något jag uppskattat i tidigare böcker av samma författare är att alla och samtidigt ingen har varit den Andre, avvikaren. Ja, det här är verkligen knepiga och intressanta frågor att att diskutera, inte minst höstens debatt om Lilla hjärtat visar prov på det. 

Elin Okodughas illustrationer är färgrika och detaljerade. En svart katt följer oss mellan sidorna tillsammans med en lång röd tråd (en blinkning åt Historien om någon?). Personligen tycker jag illustrationerna kommer till sin rätt på de sidor, exempelvis omslaget, där papprets grova struktur inte syns så tydligt. Att leka med struktur kan vara ett roligt grepp men kräver kanske ett bättre tryck? Vissa sidor/partier är aning oskarpa (kanske på grund av strukturen) och då syns detaljerna inte så bra.

 

Värsta syrran är skriven av Kristina Murray Brodin och illustrerad av Elin Okodugha, den ges ut av Vombat förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar