Lyssna på den!

Jag tror ni har hört den här förut: vikten av läsning, högläsning, massor av böcker, bibliotek, föräldrar som läsande förebilder för sina barn, osv. Allt det där är bra och superviktigt! För de flesta är det säkert inga problem. Men om man nu inte är en van läsare själv då? Eller kanske har lässvårigheter? Då kan det säkert kännas rätt tungt, framförallt med högläsningsoket. Men tack och lov ges det ibland ut böcker med inläst cd-skiva till, eller helt separata ljudböcker, och det är väl ungefär en av de bästa idéerna någon kom på! För alla som har svårt att slå an högläsningstonen så ges en slags förebild som man kan apa efter. Jag kan säga att det är sjukt svårt att inte läsa Dagspöket på sjukhus exakt likadant som Jujja Wieslander på skivan efter att ha hört den. Hon gör det ju redan så bra, varför ändra? Och även om man älskar att läsa högt själv så är det ändå väldigt mysigt att ibland lyssna på en saga i bakgrunden samtidigt som man pusslar, bygger lego, eller åker bil (kanske bästa stället för skivan!).

Vill man lyssna på en väldigt bra inläsning så testa Dagspöket på sjukhus. Den funkar lika bra för en 3-åring som för 6-åringar, jag lovar! Oooo, zå bra…

Nu skrev jag inte så mycket om boken, men här går det att provläsa den!

Dagspöket på sjukhus är skriven av Jujja Wieslander och illustrerad av Jens Ahlbom. Berättelsen är inläst av Jujja Wieslander och alltihop ges ut av Rabén&Sjögren.

Dela detta:

3 kommentarer, Lägg till din.

EmiVad härligt med ljudbokstips!
Min absoluta favorit vad gäller ljudboksuppläsare är Anette Skåhlberg, hon läser med sådan inlevelse att man förlorar sig helt i magins värld. Hon har bland annat läst in sina egen böcker Syster Varg, Jösta och Johan och De glömda barnen. Rekommenderas verkligen!
/Em

JaninaJag har också ett ljudbokstips: "Prostens barnbarn" av Eva Bexell. Ingen mindre än Margaretha Krook läser och hon är HELT fantastisk. Jag föredrar ljudböckerna framför högläsning just vad gäller de böckerna.

Sedan så finns det väl studier som visar att det är lika bra att lyssna på ljudböcker som att läsa själv, har jag för mig? Alltså inte för läsinlärningen, men för att aktivera de kreativa delarna av hjärnan. Så om man inte vill/kan/orkar läsa med barnet är ju ljudböcker superbra och ett utmärkt komplement till all annan läsning.

BokungeKul med fler tips! Den där Krook-inläsningen blev jag nyfiken på. En annan höjdare är Pija Lindenbaums egen inläsning av Gittanböckerna, också en hit!

Lämna en kommentar