”Han rökte en cigarett och såg väldigt lömsk ut.”

Nog gillar man böcker med kapitel som “Gusten Grodslukare försöker hänga mig” och “Smedens öl”? Måste bara kort tipsa om Gusten Grodslukare, ett humoristiskt nummer om barndomens farligheter (som bråkiga typer och smeder med viss förkärlek för barnarbete). Nej, det är kanske inte en bok att dra fram när du ska roa en 3-åring, men för lite äldre barn (och somliga 30-åringar) så fungerar den fint som högläsning.

Gusten Grodslukare gavs ut första gången i slutet på 60-talet, och om du var barn i mitten på 80-talet så minns du kanske Gusten som radioföljetong? Den här nyöversättningen tar dig med bakåt, men passar språkligt ett barn idag. Bokens jag rör sig snabbt mellan lömska typer, och gör det med humor. Dock, tråkigt nog lyser tjejerna med sin frånvaro, och barn blir synonymt med pojke.

 

Gusten Grodslukare är skriven och illustrerad av Ole Lund Kirkegaard och ges ut av B. Wahlströms.

Dela detta:

Lämna en kommentar