”Oändligt är vårt stora äventyr”

 

Molly och Sus har alltid varit tillsammans. Det blir lätt så när man föds med två långa flätor mellan sig. Men, vad händer när man inte längre vill vara fast? När man vill bli sin egen, hur känns det? Klara Perssons debutbok Molly & Sus knyter an till barnbokens älsklingstema, sökandet. Längtan efter förändring, att söka sin egen plats i värden och bege sig ut i det okända, om det så bara är runt hörnet. Ett riktigt identitetsdrama!

Att berättelsen skildras genom barnets ögon och tankar gör dramat precis sådär mystiskt och surrealistiskt som det faktiskt är att växa upp. Det blir på allvar. Varför svarar inte Molly på brevet som Sus skriver (men inte skickar), vart försvinner hon? Handlar det om minuter eller dagar? Varför är det så nedrans jobbigt att bli sin egen?

Berättelsen är driven och saknar “slösidor”, det ger en bra lyssnar- och läsrytm. Att låta funderingar och aviga känslor ta plats i barnlitteraturen är viktigt, och det tycker jag Persson gör på ett fint sätt. Inget snuttifierande. Precis som texten ligger Perssons illustrationer nära det naiva, och påminner om exempelvis Eva Lindström och Jockum Nordström. Dessutom, hur vanligt är det med böcker om tvillingar? Jag kan bara dra mig till minnes Lennart Hellsing och Stig Lindbergs Musikbussen (som har 64 år på nacken).

En av de bästa böckerna jag fått i min hand hittills i år!

 Molly & Sus är skriven och illustrerad av Klara Persson, den ges ut av det nystartade bokförlaget Urax.

Dela detta:

Lämna en kommentar