Findus flyttar ut

1984 var året då den allra första boken om Pettson och Findus kom. Det var Pannkakstårtan. Sedan dess har det blivit åtta böcker till och nyligen kom den tionde boken, Findus flyttar ut. Findus flyttar ut skrevs ursprungligen som pjäs för Teater Resenär 1990.

Varje morgon i ottan väcks Pettson av att Findus hoppar i sin säng. Gubben, som har en önskan om att få sova ostört något längre, ställer ett ultimatum. Antingen slutar Findus hoppa eller så får han helt enkelt flytta. Till gubbens stora förvåning beslutar sig Findus för att flytta. Tillsammans börjar de förvandla det gamla utedasset i backen till en perfekt kattlya. Resultatet blir så bra att Findus faktiskt håller sig i sitt hus hela tiden. I alla fall en tid.

Personligen tycker jag att Sven Nordqvist är som allra bäst när han skriver om Pettson och Findus. Lagen om minsta möjliga motstånd liksom. Allmänmänskliga och tidlösa historier som både vuxen och barn känner igen sig i. Pettsons stora aviga hjärta, mucklorna, uppfinningarna och Findus trotsighet.. Sven Nordqvist hävdar än en gång att detta är den allra sista boken om Findus och Pettson. Jag hoppas innerligt att det är mer ett hot än ett löfte.

Findus flyttar ut är skriven och illustrerad av Sven Nordqvist och ges ut av Opal.
Dela detta:

Lämna en kommentar