Mitt i naturen

Jag erkänner, jag är svag för faktaböcker. Som barn släpade jag hem tjocka luntor om allt ifrån egyptisk historia till sötvattensfiskar ifrån biblioteket. Att jag sen inte läste allt var inte viktigt, det var mest känslan att det mesta i världen faktiskt gick att förklara jag ville åt.

I Alla vill ha ett bo av Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn dyker allt ifrån fladdermöss och bin till en sömnig padda upp i en vanlig villaträdgård. Våra vanligaste djur och insekter presenteras för vetgiriga barn och vuxna genom detaljrika illustrationer och nyfiket tilltal. Boken vänder sig direkt till barnet, “du”, och blir som en kompis i naturen – istället för en tillrättavisande lärobok.

Bäst tycker mina medläsare om sidan med rubriken “Får man komma så här nära?”, här bjuds verkligen in till prat om hur man ska behandla (snällt!) och närma sig (oftast räcker det med att titta!) djur. Utan facit måste även vuxenläsaren ta sig en funderare, bör man exempelvis placera gråsuggor på näsan? Alla vill ha ett bo är som ett lillgammalt men finurlig småsyskon till naturböcker för lite äldre barn, exempelvis Björn Bergenholtz fina böcker om sniglar och fjärilar (läs här), och passar läsare mellan 3-5 år.

 

Alla vill ha ett bo (2012) är skriven och illustrerad av Grethe Rottböll och Anna-Karin Garhamn. Boken ges ut av Bonnier Carlsen.

Dela detta:

Lämna en kommentar