Längtan efter ett husdjur

– Kan vi inte köpa en hund, mamma?

– Nej.

– Jamen en katt, då? En kanin? Eller ett marsvin?

– Nej.

– EN GULDFISK, DÅ? Eller en liten, liten myra? 

Jag antar att den kommer förr eller senare, i nästan alla familjer. Längtan efter och tjatet om ett eget djur. Själv ville jag mest i hela världen ha en hund. Eller en häst. Och funkade inte det så funkade ungefär vilket annat djur som helst också. Det var liksom inte så noga vilket djur det blev. Bara det blev ett djur. Och djuret var mitt eget.

Ester Fransson, i den här nya bilderboken, längtar också. Varje födelsedag och varje jul står “husdjur” högst upp på önskelistan. Men det kommer aldrig något djur, för Esters föräldrar tycker att hon är för liten. Så Ester får nöja sig med att leka med kompisen Loves gamla skrutttiga kanin. Den orkar nästan inget, den där kaninen. Inte hoppa. Inte leka. Inte göra konster. Så en dag kommer Ester på en genial idé. “Det är stora djurbytardagen idag” säger hon till Love. “Då får man byta djur med varandra. Och ingen får säga nej! Kom så byter vi bort din kanin ett tag.” Vad Ester inte riktigt räknar med är att hennes idé ska spåra ur en aning. På kvällen, när Love vill ha tillbaka sin kanin, är den bortbytt för länge sedan. Först byttes den mot en katt, sedan vidare mot en vandrande pinne, sedan mot en ödla, och nu ligger det plötsligt en orm framför dem med en misstänkt stor bula på magen. Loves underläpp darrar. Var är hans älskade kanin, egentligen?

Jag tycker den är sympatisk, den här boken. Det är så lätt att känna igen sig i Esters nästan desperata längtan efter det där husdjuret. Och det är också lätt att greppa den växande paniken hos henne, när Loves bortbytta kanin verkar ha blivit uppäten av en orm. Det var ju verkligen inte så den skulle sluta, djurbytardagen! Hon ville ju bara prova lite olika djur!

Det blir spännande – lite läskigt till och med – innan det slutligen ordnar upp sig. Passar säkerligen perfekt till alla 3, 4, 5-åringar med djurlängtan!

Ester Fransson och djurbytardagen är skriven av Johan Rundberg, illustrerad av Per José Karlén, och ges ut av Natur & Kultur.
Dela detta:

Lämna en kommentar