Mullvaden i rymden

Nu så, nu finns mitt dammiga loppisfynd Den lilla mullvaden och raketen i nyutgåva! Tidigare i år skrev jag om hur Zdenek Milers mullvadsvärld är perfekt i sin enkelhet. I de färgglada illustrationerna och finurliga berättelserna finns en snällhet, en ärlig ton trogen sin publik – barnen.

I början på 1960-talet dök den lilla mullvaden upp på svenska för första gången, men sen grävde han sig nog vidare – för någon riktigt självklar plats i svenska bokhyllor har han inte haft, i östeuropa däremot är Miler ett givet namn i barnkulturen. Förhoppningsvis får fler barn i vårat avlånga land ta del av mullvadslivet nu när Parabellum förlag ger ut Milers böcker på nytt.

Den nya utgåven har ett rakare språk, och ja… att “leka och skoja” passar nog dagens läsare bättre än att “leka tafatt”. Mullvadens kompis krabban Clarence, som i den äldre utgåvan är en “han”, heter nu kort och gott Krabban och är en hon.  Den lilla mullvaden och raketen är, precis Den lilla mullvaden och den gröna stjärnan som Bokunge tidigare recenserat, en berättelse i fabeltradition där vi får lära oss att det mesta går att ordna om man bara hjälps åt. När boken först gavs ut, 1965, pågick rymdkapplöpningen mellan Ryssland och USA som bäst. Samma år som mullvaden åker iväg med sin raket och hamnar på en okänd plats så genomför Ryssland den första rymdpromenaden! Tycker det är fint att tänka på boken i den kontexten, en bra bonus för historienördiga vuxna.

På rymdfärjan Endeavours sista resa under 2011 fick mullvaden till och med åka ut på ett verkligt rymdäventyr, en specialltillverkad mjukis-mullvad packades ner av astronauten Andrew Feustel och fick tillbringa 16 dagar på den internationella rymdstationen. Mullvadsdrömmen!

 

Den lilla mullvaden och raketen är skriven av Zdenek Miler och ges ut av Parabellum Nord Förlag

Dela detta:

Lämna en kommentar