I sann Ole Lund Kirkegaard anda

Som det är just nu finns det bara en enda bok som förtjänat sin plats i bokhyllan (på samma sätt som Lalo trummar och Sagan om det lilla huset tidigare gjort). Det är Den otroliga historien om det jättestora päronet av den danske författaren och illustratören Jakob Martin Strid. Det har nu nått nivån att om någon väckte mig mitt i natten så skulle jag kunna citera vissa kapitel. Ni som är bekanta med boken vet att det rör sig om en hundra sidor (!) lång och bildrik skröna.

Boken handlar om radarparet Mitcho och Sebastian. Deras lilla trivsamma stad Solköping har blivit av med sin borgmästare som istället har ersatts av den folkilskne Viceborgmästare Kvist. En dag hittar Mitcho och Sebastian en flaskpost som visar sig vara avsedd för dem. Flaskpostens avsändare är ingen mindre än deras förre Borgmästare som nu säger sig leva på Den Hemliga Ön där han verkar ha stött på något enastående. I flaskan ligger ett frö och av nyfikenhet planterar Mitcho och Sebastian fröet i sitt trädgårdsland redan samma kväll. Under en enda natt växer det upp ett gigantiskt jättepäron i deras trädgård..

Det här är en fantastisk bok för alla som har längtat efter en brygga mellan bilderboken och kapitelbokens värld. Boken är i alla avseende lysande. (Så när som på att jag kan sakna några kvinnliga karaktärer som inte vattnar blommor eller hänger tvätt.) Jag tror att den här boken på samma sätt som Ole Lund Kirkegaards böcker kan väcka både fantasi och läslust hos var och varannan unge. Och det är minsann inte lite det.

Den otroliga historien om det jättestora päronet är skriven och illusterad av Jakob Martin Strid och ges ut av Opal.
Dela detta:

One comment, Lägg till din.

JaninaTack för bra tips! Är kanske lite tjatig, men jag letar verkligen efter fler böcker i kategorin "brygga" mellan bilderbok och kapitelbok. Så nu hamnar denna genast på inköpslistan!

Lämna en kommentar