”Gissa var han varit? Madrid! Gissa var jag varit? I pannrummet!”


Äntligen! Eloise i nyutgåva. 

Eloise är orädd och en smula gränslös. Beställer rostbiff och russin till frukost, spanar på hotelldetektiver och leker hittebarn. Åh Eloise, som jag insöp hennes storstadsmanér under min inte-så-glamourösa uppväxt i den sörmländska leran. Hon var som allt jag inte var…

Lyxhotellet Plaza är Eloises värld, här finns eleganta gäster och stressad personal att hänga i hälarna på. På Plaza finns också tryggheten Dadda, barnsköterskan, som håller ett vakande öga och räddar både flickor och djur om natten. Eloise är Pippi och Emil blandat med glitter och en knippe It girls, hon är ett barn bland vuxna och har alltid har en väska packad om mamma ringer ifrån Miami. Enligt författaren själv är Eloise “alla små flickor hon någonsin träffat i en person!”.

Den rosa Plazavärld bebos även av städerskan Johanna som vill åka hem till Bayern om pengarna räcker (“men det gör dom nog inte”), kypare som jobbar på kvällen för att kunna gå i skolan på dagen och skoputsare i “Herrummet”. Klassmarkörer jag inte uppfattade som barn, men som gör läsningen idag ännu bättre. En riktig allåldersbok!

Den svenska översättningen är otroligt välgjord, signerad Marianne Höök. Detta kära vänner är inget annat än ren och skär POESI. Eloise är skriven av Kay Thompson, illustrerad av Hilary Knight och ges ut av Rabén & Sjögren.

(Eloise finns även som tv-serie har jag sett, får återkomma om det – har bara lyckats se ett enda avsnitt och det var en otroligt blek kopia av den riktiga Eloise.)
Dela detta:

Lämna en kommentar