Mullvadsdrömmar

För några veckor sen fyndade jag Den lilla mullvaden och raketen i en dammig boklåda. Boken, som gavs ut av Folket i bild i mitten på 60-talet, är en riktig barnbokspärla – men den futtiga guldpengen jag fick betala säger kanske något om ett bortglömt författarskap?

I det forna öst, men även i länder som Kina och Tyskland, har författaren, illustratören och animatören Zdenek Miler (som gick bort 2011) en given plats i barnkulturen. I anglosaxiska länder, tillika hos oss i Sverige har Miler inte samma självklara utrymme. Kanske har Milers uttryck, stilla och diskret finurligt, haft svårt att göra sig plats i en disneyfierad snabbhetskultur.

Men nu, nu händer saker! Parabellum Nord förlag utför kulturgärning av stora mått när de ger ut Milers mullvadsberättelser på svenska, något som inte gjorts på över fyrtio år. Nu har turen kommit till Den lilla mullvaden och den gröna stjärnan (med medförfattaren Hana Doskocilová) där mullvaden vaknar efter vinterns kyla och bestämmer sig för att bygga ut sin lilla lya. I verklighetsnära Äntligen hemma-anda så råkar mullvaden slå hål i taket, men upptäcker också en vacker grön sten. Det är något otroligt sympatiskt med den raka och stillsamma berättarstilen, dessutom är boken befriad ifrån blinkningar till vuxenläsaren*. Mullvaden känns… ja, ärlig helt enkel. 

Jag vet inte om det är för att boken bygger på äldre förlaga, men layouten lever inte riktigt upp till den nivå vi är bortskämda med i sprillans nya barnböcker, tycker jag. Bilderna är mindre och täcker inte hela sidorna, vid ett tillfälle så förskjuts även bild och text – du hinner läsa vad som kommer hända innan bilden dyker upp på nästa sida. Det kan tyckas ytligt, men gör en del för intrycket i stort. Detta till trots, Milers illustrationer är fantastiskt vackra, nästan drömlika. Den lilla mullvaden och den gröna stjärnan är i grunden en klassisk fabel med flitiga skogsdjur och luriga skator. Temat, att dela med sig, känns faktiskt riktigt uppfriskande. Noll ironi, visst är det skönt ibland?

I juli 2012 dyker Den lilla mullvaden och raketen upp på nytt, också på Parabellum Nord förlag.

 

* Kanske därför Miler inte blivit riktigt populär i Sverige, vi har ju en tendens att tycka om barnkultur för vuxna. Tänker exempelvis på Disneys filmer ifrån senare år. 

Dela detta:

Lämna en kommentar