Skrattfest som livar upp!

Den här boken är kanske det roligaste jag har läst på riktigt länge. När jag drar fram den i biblioteket jublar barnen, allt från de små till de större i tioårsåldern. Konceptet är enkelt. Det är den gamla historien om de tre små grisarna och den stora stygga vargen – fast omvänd. Den stora stygga grisen är rakt igenom ond medan de små fluffiga vargarna är supersnälla och så pass lättskrämda att morrhåren darrar för minsta lilla. Även om konceptet må vara enkelt så måste jag säga att genomförandet är genialt. Författaren, Eugene Trivizas, som sägs vara en av Greklands största barnboksförfattare är så fiffig med melodi och upprepningar att efter bara några sidor så har det barn man läser för fattat galoppen. Lika lätt som med originalhistorien memorerar barnen här  proceduren när den stora stygga grisen kommer och ska ta sönder de olika byggnationerna. Så klart måste jag också nämna de fantastiska illustrationerna av den brittiska illustratören Helen Oxenbury som gör sitt till. Som bland annat den spektakulära bilden nedan (från den engelska upplagan) när grisen spränger den supersäkra bunkern vargarna har byggt, med dynamit. Jag kan inte annat än varmt rekommendera denna nyklassiker. Skaffa den eller känn er snuvade på en stor upplevelse.

De tre små vargarna och den stora stygga grisen är skriven av Eugene Trivizas och illustrerad av Helen Oxenbury. Boken ges ut i Sverige av Karneval förlag.

Dela detta:

Lämna en kommentar