Bokunge möter: Lisa Kleinschmidt

Lisa Kleinschmidt är grafisk formgivare och illustratör, aktuell med sin första bilderbok “Buster vill inte sova”.

– Det var fantastiskt spännande och kul att teckna Buster, och också en stor utmaning eftersom jag inte illustrerat någon barnbok tidigare.

Vad var det bästa med att göra en bilderbok?

– Det bästa var att det var så fritt. Jag kände mig inte styrd av förlaget eller av Marie Oskarsson, som skrivit texten. Jag fick fria händer att tolka berättelsen och det togs emot väl både av Marie och förläggaren på Rabén & Sjögren, vilket var otroligt roligt.

Och det svåraste?

– Det som var det bästa, var också en stor utmaning. Att få så fria händer att tolka en text gjorde att skissarbetet med att hitta fram till Busters karaktär och hans fantasivärld blev en ganska lång process. Sen att få Buster att behålla sitt utseende som pojke och ändå få honom att förvandlas till de här olika djuren utan att för den skull kännas utklädd var också en utmaning. Speciellt kycklingen tyckte jag var svår och den jobbade jag ganska länge med innan jag blev nöjd. Men så här efteråt har den blivit en av mina favoriter.

Hur samarbetade ni, du och Marie Oskarsson?

– Jag fick, den i stort sett färdiga texten, av förläggaren Suzanne på Rabén & Sjögren. Och det visade sig vara en text som Marie skrivit för länge sen när hennes son var liten. Min första uppgift var att skissa fram ett förslag och jag började med att arbeta med hur Buster och hans mamma skulle se ut och efter det gjorde jag ett uppslag på prov. Marie och Suzanne tyckte att det var bra och då träffades jag och Suzanne och jobbade fram en disposition på boken där vi bestämde vilken text som skulle höra till vilket uppslag. Sen arbetade jag uppslagsvis med boken och presentarede dem vartefter de blev klara för Marie och Suzanne.

Vad gör du annars, när du inte gör bilderböcker?

– Jag arbetar både som grafisk fromgivare och illustratör och gör allt från reklamtrycksaker, utställningsmaterial, faktaböcker och kokböcker till webb-illustrationer, tidningsillustrationer och läromedel. Nu håller jag på med en indisk kokbok där jag gör den grafiska formen och illustrerar parallellt med arbetet med att formge en psykologibok. Är också aktuell med en fågelbok som heter “Mata fåglar vid ditt fönster” där jag gjort vinjett-illustrationer och med webb-illustrationer av “Leila” på Leila Lindholm’s nya hemsida. Jag uppskattar bredden i mitt jobb och ser alltid till helheten. Grafisk form och illustration flätas ihop och mina illustrationer gränsar ofta till grafisk form eller mönster och när jag gör grafisk form jobbar jag ofta med handskrivna texter och handritade element.

Bilderna är hämtade ur bilderboken “Buster vill inte sova” som är skriven av Marie Oskarsson och illustrerad av Lisa Kleinschmidt. Den ges ut av Rabén & Sjögren. Fotot på Lisa är taget av Wolfgang Kleinschmidt.

Dela detta:

Lämna en kommentar