Bokunge på LitteraLund

Efter två dagar på den årliga litteraturfestivalen Litteralund är jag fullproppad av intryck. Katti Hoflin inledde festivalen med att hålla ett brandtal om att vi i vårt arbete med att få barn och unga att bli kulturkonsumenter inte får glömma bort det fördjupade samtalet och leken. Likaså underströk hon att vi vuxna borde göra det till en vana att emellanåt lägga ner våra smarta telefoner, skruva ur tiden och glömma bort oss själva. Kanske är det bara jag och min förmåga att bli sentimental för mindre men när publiken applåderar Katti Hofflin gör den det med ögonen stinna av tårar och hjärtana fyllda av framtidshopp. Hela torsdagen går i samma tecken. Flera gånger blir jag påmind om hur viktigt det är ha sig själv som barn som referenspunkt när man arbetar med kultur och barn. Eller som Katti Hofflin sa: ”Liksom ringa upp sig själv som elvaåring och prata lite.”.

När Moni Nilsson och Greta Thurfjell från det nyligen nerlagda Palatset, pratar om barninflytande på riktigt och vad barn prioriterar för egenskaper hos oss vuxna, tillsammans med Henrik Bylund från TioTretton får vi veta att högt upp på listan står vuxna som har tid att prata och som inte beter sig som om de vet allting. Återigen blir vi påminda om att skruva ur tiden och glömma bort oss själva. När illustratören och författaren Sara Lundberg avslutar dagen med en personlig och fängslande timme om sitt konstnärskap känns det som om dagen är mättad. Det går omöjligen att bli mer inspirerad.

Dela detta:

Lämna en kommentar