”Inget märkbart hot mot vardagsexistensens ordning”

Är Shaun Tans böcker barnböcker? Därom tvista de lärde. Personligen tycker jag att beskrivningen “allåldersböcker” passar bra. Nu finns äntligen Borttappad på svenska, en drömsk berättelse om saker inte alla ser. Innan jag och mitt sällskap ens öppnat boken träffas jag, den vuxna läsaren, av piken “En berättelse för dem som har viktigare saker att tänka på”. 

Aj.

Borttappad utspelar sig i en groteskt total-industrialiserad miljö där den statligt sponsrade tanken för dagen lyder: “Låt marknaden styra”. Det oväntade, obekväma och “saker som helt enkelt inte passar in” tas omhand av Statliga departementet för udda rester. Mitt i all denna likformighet vandrar Pete omkring och letar kapsyler när han plötsligt stöter på en… ja, vad är det? En varelse som inte hör hemma någonstans? Stor och röd, otymplig och ensam – borttappad.

När Pete tar hem sin nya vän är det knappt så föräldrarna reagerar, strängt upptagna med att göra viktigare saker (som att se på tv). Borttappad är en svidande kritik mot en vuxenvärlden som tappat sin förmåga, eller vilja, att se bortom det givna. Där sånt, och såna, som knölar och skaver förpassas bort. Boken är även en drift med vår vilja att kontrollera både oss själva och vår omvärld, genomgående ser bokens sidorna ut att vara kollage av diverse urklipp ifrån instruktionsböcker om teknik, matematik och naturvetenskap.

Det kanske låter som en riktig deppfest? Misströsta inte – Borttappad är kul! Jag tycker verkligen, verkligen om den melankoliska och snustorra humor som Tan ger oss (“Idag är den morgondag du lovades igår”). Dessutom är boken skickligt översatt av Ulla Roseen.  

Summa summarum: LÄS.

Borttappad är skriven och illustrerad av Shaun Tan och ges ut av KabusaBorttappad har även vunnit en Oscar för bästa animerade kortfilm, se trailern här!

Dela detta:

Lämna en kommentar