Om skräcken att stå inför folk.

Ensam mullvad på scen handlar om en liten pojke som gärna sjunger och spexar på hemmaplan för sin lillebror. Men så blir det dags för vårfest i skolan – med föreställning -och modet sviker. Fröken ser hans oro och tilldelar honom en liten, ganska undanskymd roll i klassens uppsättning. Så klart finns det heller inga roliga dräkter kvar när det är pojkens tur att välja kostym. Den enda som finns är en brun, ganska trist mullvadsoverall. Så får vi följa pojkens alla kval när han mentalt försöker förbereda sig inför sitt framträdande. Mycket sent en kväll låter det såhär:

“Kanske skulle jag bara stå och stamma? Kanske skulle föräldrarna kasta tårtor på mig? Kanske skulle skolan stängas? Och fröken bli av med arbetet. Och inte få någon lön utan få leta i papperskorgar efter tomburkar som hon kunde panta för att få pengar?”

Ulf Nilsson och Eva Eriksson är oslagbara tillsammans. Det vet nog de flesta vid det här laget. Och de håller samma höga kvalité även den här gången. Jag skulle vilja ge lite extra beröm till valet av ämne, för det finns ytterst få bilderböcker som berör just det här med att vara rädd för att stå inför publik. Eva Erikssons bilder, gjorda med krita är framförallt det som gör att man rycks med och känner så med den lille pojken. Och i slutet när han går stärkt och lycklig ur sin kris, då är det omöjligt att inte ryckas med och känna sig lika rusig av lycka.

Ensam mullvad på scen är skriven av Ulf Nilsson och illustrerad av Eva Eriksson och ges ut av Bonnier Carlsen.
Dela detta:

Lämna en kommentar