Sandrine Thommen

Jag var i Frankrike nyligen och fick upp ögonen för en fantastiskt fin bok: L’arbre av Sandrine Thommen. Det är ett konstverk till bok med sitt stora format i kartongpärm, fylld med illustrationer som är grafiskt vackra och med tydliga asiatiska influenser (vilket man ser mer av i Thommens portfölj).

Berättelsen har ingen text utan återges bara i bilder. Historien går ändå inte att ta miste på: en grupp gubbar i hattar kommer flygande i luftballong. De får syn på ett vackert stort träd som de bestämmer sig för att bygga ett hus av. Inte vet de att trädets rotsystem är ett levande väsen; enorm och drakliknande ligger den och sover under jord. Men vid övergreppet på dess delar ovanför mark vaknar rotdraken (som vi kallar den) och reser sig högt upp i luften. Den ser de små människorna och deras verk och ilsknar till och blåser hela rasket tillbaka till trädet igen. Fast med en gåva till människorna: deras hus behåller sin form och de kan flytta in i det igen, uppe i trädet. Och nu kan huset börja växa, precis i den takt som trädet växer. Människorna blir fler och förutom att vattna rötterna lite ibland kan de göra vad de vill, stå på händer, läsa bok eller diskutera världsproblem.
Det går inte att ta miste på bokens budskap, även om en berättelse utan text lämnar fritt för omtolkningar. Vi får väl se om L’arbre hittar till Sverige!

L’arbre är illustrerad av Sandrine Thommen och ges ut av Autrement Jeunesse. I Frankrike rekommenderas boken från 6 år, men den fungerar absolut för yngre barn. Bilderna är hämtade från Thommens hemsida.

Dela detta:

Lämna en kommentar