Hur gör djur?

Det är nåt visst med faktaböcker, inte sant? Flitiga som små bin gör vi världen runt oss en smula mer förståelig. Björn Bergenholtz böcker om djur och natur känns som små skatter att hålla i sin hand, så mycket natur – så lite tid!

Bergenholtz har tidigare skrivit om allt ifrån svampar till fåglar, med korta texter och detaljrika illustrationer har turen nu kommit till fjärilar och andra flygfän samt sniglar, kryp och kräldjur att presenteras för vetgiriga barn (och vuxna). Avslappnat och med glimten i ögat, samtidigt fullproppat med ren fakta – lite som skissböcker ifrån en nyfiken skogsutflykt! Att man valt att använda “dom” istället för “de” eller “dem” förstärker den känslan. Jag hoppas verkligen att de här böckerna får följa med ut på baksidan, ner till lekparken eller in i skogsdungen. Böcker ska inte behandlas som ömtåliga Ming-vaser, och speciellt inte böcker om knott och pantersniglar! 

Jag tycker det är fint hur båda böckerna avslutas med en liten påminnelse att behandla di små djuren på ett schysst sätt, i de flesta fall räcker det faktiskt med att titta – man behöver inte fånga eller plocka upp. Snällhet, det gillar vi.

Känn igen 25 fjärilar och flygfän (2012) samt Känn igen 25 sniglar, kryp och kräldjur (2012) är skrivna och illustrerade av Björn Bergenholtz och ges ut av Rabén & Sjögren. Av Bergenholtz har Bokunge tidigare skrivit om blommorfiskar och bilderboken Mormors lilla kråka och pappan.

Dela detta:

Lämna en kommentar