Bokunge möter: Vanja Burden

Tårta, kusliga varelser och cirkusbebisar – hur vill du ha ditt kalas? Bildkonstnären Vanja Burdens Kalas är en fantasifull festlängtan tillsammans med Frans, Fredrika och Cosmo. Bokunge har pratat med en barnboksdebutant!

Hej Vanja! Kalas är din debut i barnboksvärlden, hur kommer det sig att du vill skriva och illustrera för en barnpublik?
– Det som drar är den särskilda blandningen av rationella och intuitiva kreativa val som en barnpublik kräver. I bilderböcker utgör relationen eller spänningen mellan text och bild en stor del av själva berättelsen vilket kräver andra val än när jag illustrerar till exempel en tidningsartikel. Specifikt för bilderböcker är också att de ofta har två mottagare, en högläsare och minst en lyssnare. Upplevelsen blir till något större än att jag ger en historia eller en bild som någon annan tar emot.

Förutom konstnärlig utbildning så har du genusstudier med dig, är genusperspektivet något du arbetat medvetet med?
– Ja, bilderboksformen ger fantastiska möjligheter att beskriva världen på ett varierat och därmed verklighetsnära sätt. Jag är övertygad om att barn behöver en mångfald av berättelser att spegla sig i. Den fysiska världen är full av mycket specifika berättelser, ingen lever ett “allmänt” liv, och det vill jag att mitt arbete ska återspegla. Det har påverkat hur jag har valt att gestalta Frans, Fredrika och Cosmo och vilka val de gör. Att det gör Kalas till en ickenormativ historia säger lika mycket om barnboksutbudet som om mitt arbetssätt.

Dina bilder känns avskalade men samtidigt sprudlande glada! Vilken sorts illustratör är du, är det penna och pensel eller direkt vid dator som gäller?
– Både och, oftast klipper jag ihop tuschteckningar och tecknade anteckningar i ett bildredigeringsprogram. Jag börjar med en trave smådelar, vilket ger en dimension av överraskning – för mig – det händer nånting med bilderna när delarna sätts ihop som jag inte hade kunnat resonera mig fram till.

Har du något nytt bilderboksprojekt på gång som du vill berätta om?
– I en kartong med papperslappar, en anteckningsbok och i min dator finns ett par manus som väntar på att bli färdiga. Ibland funderar jag på om inte Frans, Fredrika och Cosmo skulle planera en semester också. 

 

Tack Vanja! Håller tummarna för att planerna blir verklighet, böcker vars driv är fantasi och möjligheter behövs det fler av.

Kalas är skriven av Vanja Burden och ges ut av Vombat förlag.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar