Drakdödadgänget.

Jack, Zak och Mini leker riddare i trädgården. De ska bygga ett fort och slåss mot monster och drakar och festa på riktigt god mat från slottets kök. Kanske ska också sova i slottet? Men då ska Zak och Mini hem och sova:

“Vi sover i slottet i natt”, sa kung Jack.
Men då kom en jätte och hämtade Zak.
Jack sa “Två räcker bra i ett drakdödargäng.”
Men då tog en ny jätte Mini i säng.
Jack satt på tronen med filten runtom.
“Okej, draken”, sa han, “jag tar dig, så kom!”

Till sist är Jack ensam kvar i slottet och inte så kaxig längre, fast han försöker avfärda nattens alla mystiska ljud med ett “det är inget”. Men när det kommer ett fyrbent monster (med mycket läskiga flip-flops) med lysande ögon blir det för skrämmande och han ropar på mamma.
En vid det första intrycket anspåkslös bok som visat sig vara en pärla! Den är spännande och läskig och fantasifull. Men tack vare de lugna illustrationerna, det lättflytande rimmade språket och den snabba upplösningen kan man ändå som liten två-treåring tackla bilderna på drakar och monster (som faktiskt påminner ganska väldigt mycket om Maurice Sendaks vildingar). Fast det snart är läggdags.

Kung Jack och draken är skriven av Peter Bently, illustrerad av Helen Oxenbury och översatt av Lotta Olsson. Den ges ut av Bonnier Carlsen.

Dela detta:

Lämna en kommentar