De första kapitelböckerna

Det kom en fråga till redaktionen, om kapitelböcker för barn som fortfarande är ganska små (4-5 år sådär). Kanske kan vi hjälpas åt att svara? Jag börjar, och ni fyller på med tips i kommentarerna? JA!

Hej! Jag har en 4-åring som om några veckor blir 5 år. Vi läser alltid ett uppslag ur Stora Uppslagsboken under nattningen och sen en sagobok. Nu funderar jag på att börja läsa någon kapitelbok. Några tips på bra kapitelböcker att börja med? Böcker med ‘läskiga’ inslag gillas inte av barnet. 🙂 Tack!

Spontant kommer jag att tänka på böckerna på bilden ovan, med Ville och Vilda kanin av Ylva-Li och Lennart Gustafsson som favorit. En alldeles lagom snäll och mysig berättelse om den tama kaninen Ville som lämnar den trygga bondgården och ger sig ut i skogen och friheten. Där träffar han vildkaninen Vilda, och hon visar honom hur spännande och roligt det kan vara i skogen. Nästan helt fri från otäcka inslag! Eller ja, det är en kråka som är rätt dryg, och en rovfågel som vid ett tillfälle nästan fångar Vilda, men annars så! Tror inte den framkallar mardrömmar.

Övriga böcker som kan vara värda att kollas upp: Lillebror och Nalle av Jujja och Tomas Wieslander (eller någon av de andra böckerna om Lillebror). Lilla E ger sig ut på resa av Charlotta Lannebo (eller Lilla E i Karibien som är nästa bok om Lilla E). Mamma Mu och Kråkan av Jujja Wieslander och Sven Nordquist (eller någon av de andra kapitelböckerna om Mamma Mu). Måns och Mari om våren, av Kaj Beckman (finns en bok om vardera årstid), Prinsessor och Drakar av Christina Björk och Eva Eriksson, och Piggor och Suggor och Lena och Olof Landström.

Fler tips, någon?

Dela detta:

One comment, Lägg till din.

Vi har t.ex. läst Åsa Linds underbara böcker om Sandvargen, som både jag och dottern älskar! (Finns i samlingsvolym "Stora boken om Sandvargen".) Och en gammal goding: "Den vita stenen" av Gunnel Linde. Och Ulf Starks fina berättelser i "Liten och stark". De tycker jag är underbara kapitelböcker! Just det, dottern har även uppskattat Roald Dahls "Kalle och chokladfabriken" och "SVJ".

Lämna en kommentar