Kivi och monsterhund

Nu har den första boken med ordet “hen” istället för hon eller han getts ut! Det är Olika förlag, författaren Jesper Lundqvist och illustratören Bettina Johansson som ligger bakom Kivi och monsterhund. Spännande tycker jag, och lite ovant (läser hen nästan som ett namn). Hur ska det här fungera och kommer andra författare och förlag att våga följa efter? Hoppas det! Inte så att jag tycker att alla barnkaraktärer i alla böcker måste bli könsneutrala, men att det finns några sådana alternativ på marknaden, det kan inte vara annat än bra. Precis som det är bra att Kivis familj består av mappor, pammor, morbrostrar och parvelpysor.

I Barnboksbloggens recension uttrycks farhågor att boken kommer reduceras till att enbart bli ett debattinlägg. Precis som Lisa Jannerling hoppas jag verkligen att det inte blir så. För Kivi och mosterhund är mer än bara en bok om “hen”. Det är en humoristisk berättelse med färglada snygga illustrationer och med text som rimmar så det sjunger om det (lite som Hellsings “Moster Ester älskar fester”), lyssna bara:

Mappor och pammor och morbroster Jin,
en bryssling, en marfor, en halvkvartskusin,
små parvelpysor och storebröstrar;
alla står de runt sängen och tröstar
och visslar och tisslar och säger jovisst,
någon gång möjligen, nästan helt visst,
ska hen få en hund, kan de halvt säkert lova
– men bara om Kivi nu själv lovar sova

Och kanske barn inte bryr sig så mycket om det där med hen, de vänjer sig snabbare än vuxna. Men de kommer inte undan den feta mögliga monsterhunden. Sjukt skabbig och äcklig! Jag som inte gillar hundar så värst mycket kommer lätt att använda den här boken den dagen mina barn börjar tjata om husdjur. Kolla, så här kan det gå! Bajs på mattan och uppätna skor och loppbiten päls. Kivi inser efter det brutala mötet med monsterdjuret precis samma sak. Det där med hundar är ingen hit, bättre att önska sig en gorilla! (ska tillägga att jag visst känner hundar som är jättefina)

Kivi och monsterhund är skriven av Jesper Lundqvist och illustrerad av Bettina Johansson. Den ges ut av Olika förlag. Smakprov här.

Dela detta:

Lämna en kommentar