”Här är Alfons Åberg, 40 år.”

(Foto: Jörn H Moen)

“Jaja, det är bra att du skriver barnböcker… men en vacker dag kanske du kan skriva för vuxna! Det har jag fått höra”, säger Gunilla Bergström, författare till böckerna om Alfons Åberg i en intervju med SVTs kulturprogram Sverige.

I år kan Alfons fira 40 år som barnboksbarn, men vad är det som gör att han är lika populär idag som när första boken Godnatt, Alfons Åberg kom ut? Kanske är det den avskalade igenkänningen. Alfons är vardagsnära, han rör sig i en urban miljö med höghus, en liten affär och skola. De flesta berättelser utspelar sig huvudsakligen inomhus, i familjen Åbergs tre rum och kök. Helgdagar lever en undanskymd tillvaro, likaså årstider. Kvar blir en ren berättelse om stora känslor, Alfons blir ett verkyg för att prata (med sig själv eller andra) om ensamhet, konflikter och rädsla men också vänskap och sprudlande lekfullhet.

Vetenskapsradion Forum har intervjuat konstvetaren Annika Gunnarsson som i en ny doktorsavhandling har studerat bilderna i böckerna om Alfons. Några andra som kommer uppmärksamma Åbergs i år är Stockholms stadsmuseumKulturen i Lund och Boulevardteatern som spelar Hur långt når Alfons? med regi av Ika Nord.

Till hösten kommer dessutom en sprillans ny Alfonsbok…

Dela detta:

Lämna en kommentar