200 år av oskulder, vargar och gamla häxor

Bröderna Grimms folksagor rör sig ständigt mellan att tala till en barnpublik och att bli kultur för vuxna. Under nästa år fyller sagorna 200 år och populärkulturen fylls av sagor, även för en lite äldre publik. I en orolig tid är det kanske tryggt att krypa in i det vi känner igen.

SVT:s Kobra ifrån den 20 december dyker ner bland vargar och oskulder för att undersöka vilken roll bröderna Grimm spelar idag. Förutom historisk tillbakablick och samtal med konstnärer om sagornas betydelse för skapandet så frågar sig Kobra om vi gör barnen en otjänst genom att undvika folksagans svärta och skoja bort allt som är svårt och otäckt – vad tror du?

Och om du känner att du inte riktigt kan få nog av Snövit så kommer du leva gott under nästa år. I januari har dramaserien Once upon a time premiär på kanal 5. Här får vi bland annat möta Snövit (nu som lågstadielärare), hennes bortadopterade dotter och en rad andra sagofigurer som fastnat i en sömnig småstad där tiden står still. Nästa år ser dessutom två olika filmer om Snövit dagens ljus, Snow White and the Huntsman med Kristen Stewart respektive Mirror Mirror med Julia Roberts. 

Strindberg i all ära, men 2012 verkar han få konkurrens av Snövit!

Avsnittet om bröderna Grimm går att se på SVT Play tom den 19/1 2012. Passa på!

Dela detta:

Lämna en kommentar