Gott nytt år!

Vi på Bokunge tänker tillbaka på årets bokskörd samt drömmer om alla ord, bilder och finurligheter som gömmer sig i 2012… 


Emelie Ljungberg

“2011 års bäst bevarade hemlighet måste ha varit boken Hitta barnen! av Erik Magntorn och Lisa Sjöblom. Lika väl som barnen gömmer sig på bokens 28 uppslag gömde sig denna till synes oansenliga bok i bokaffärernas hyllor under hösten 2011.

Den bok jag av någon anledning ser fram mot mer än självaste julafton 2012 är Sara Stridsberg och Anna-Clara Tidholms kommande bilderbok Mamman och havet. Trots att jag inte vet något alls om vad boken kommer att handla om känns det bara så helgjutet att dessa två nytänkare gör en bok tillsammans. Årets hajp, helt enkelt. En annan tidig favorit är Blixtslukaren av Jonathan Brännstöm och Joanna Hellgren.”

Lisa Bjärbo

“Under året fick Koko och Bosse av Lisen Adbåge mig verkligen på fall. Fan-tas-tiska bilder, och ett tema (trotsåldern) som verkligen satt som en smäck i min familj.

Förutom Jag vet! Vi äter mat och Jag vet! Vi klär på oss av Ingela Arrhenius som jag skrivit om tidigare ser jag under nästa år verkligen fram emot Kanel och Kanin och alla känslorna av Charlotte Ramel.”

Johanna Löjdström

“Bäst 2011 måste vara Gittan gömmer bort sig av Pija Lindenbaum. Ett år då Pija Lindenbaum släpper en ny bok är ett bra år. Här helt lysande med Gittan i värsta barnskräckisen!

Vad jag ser fram emot under nästa år? Lenis Olle av Emma Adbåge! Efter två underbara böcker om Leni är förväntningarna skyhöga. Det går bara inte att se sig mätt på illustrationerna, så en till sitter inte fel.” 

Johanna Palm

“Ifrån 2011 kommer jag ta med mig Petras prick. Så jädrans magnifikt om kärlek och att låta frihetstörstande prickar göra sin egen grej. 

Under nästa år ser jag mycket fram emot att Shaun Tans Borttappad landar på svenska bokdiskar. Borttappad har vunnit en Oscar för bästa animerade kortfilm, kika här. Förtjust som jag är i Lena Andersson så ser jag såklart även fram emot Stina sommar som dyker upp i maj. Åh, och Stora bebisbytet av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge, såklart.”

Lisa Hamfors

“Det är inte helt lätt att utse bästa boken 2011, det är så många att välja bland, som Gittan gömmer bort sig av Pija Lindenbaum till exempel, eller Diktatorn, av Ulf Stark och Linda Bondestam. Men årets vackraste bok är i alla fall Fannys fantastiska resa av Charlotte Gastaut. Helt klart en bok att försvinna och förälska sig i. Så jag längtar verkligen till mars då klassikern Tummelisa kommmer ut illustrerad av Gastaut. 
Precis som Johanna Palm längtar jag också efter Stora bebisbytet av Petter Lidbeck och Lisen Adbåge. Med tanke på hur roliga böcker de brukar göra tillsammans ska det blir väldigt spännande att läsa den här!”

Dela detta:

Lämna en kommentar