Jag är olyckan

Linda in i mjukaste bomull, fila ner vassa hörn och dödsstråla ljusskygga typer som närmar sig ditt hem. Positioneringstjänster och barnspärr på tekniken. Jovars, vi trygghetsnarkomaner gör vårt bästa för di små! Visst känns det som ett tecken i tiden när barnböcker marknadsförs som “En härlig bok om olyckor som sätter fokus på säkerhet i hemmet”. Oroväckande nyttigt? Man blir ju lite nervös…

Men, Fredrik Fallerik – en berättelse om ett enastående världsrekord i otur och olyckor är gudskelov mer än så. En finurlig berättelse om en svårt otursförföljd pojke! Kanske en tipsbok för framtida hyss mer än ett avskräckande livsöde – om man vill vara snäll. Genom författaren, tillika Fredriks granne, följer vi allt ifrån pärlor i näsan till en liten maskindisktabletts-supé.

(Får en känsla av att det inte är nu man ska avslöja att ens 3-åring roddar diskmaskinen, med tillhörande tabletter, som ett proffs här hemma? Vardagsspänning!)

Cato Thau-Jensens illustrationer är mycket av bokens behållning, fin humor och värme. Ett annat lyckat drag är LUCKORNA. Lyft på luckorna och följ Fredriks olycksfärd. Åh, i min bok är en bok med luckor alltid en bra bok! Även min medläsare ger luckorna två tummar upp, bara idag har vi läst och lyft tre gånger. Lite oväntat har faktiskt Fredrik Fallerik blivit något av en favorit hos den yngre av oss. Den äldre kan nästan bortse ifrån det käckt “härliga” och nyttiga för en stunds snubbelhumor. 

 

Fredrik Fallerik är skriven av Ulrik T Skafte och illustrerad av Cato Thau-Jensen. Ges ut av Turbineförlaget. I Danmark producerade boken tillsammans med Børneulykkesfonden och Sikkerhedsstyrelsen, vilka vill uppmärksamma att de flesta olyckor barn råkar ut för sker i hemmet.

Dela detta:

Lämna en kommentar