Illustratören: Rui Tenreiro

 

Namn: Rui Tenreiro

Bor: Stockholm

Har illustrerat: Jag avslutar just nu arbetet med illustrationerna till Malte Perssons underbara historia Resan till världens farligaste land, som kommer ut på Bonnier Carlsen i mars 2012. Annars skriver och illustrerar jag mina egna historier. De riktar sig mot vuxna, men några av dem kan också läsas av barn. Rent grafiskt, tyckte jag att det var intressant att placera Maltes historia i ett sammanhang som var omöjligt att definiera. Så bilderna innehåller element från flera olika kulturer, från olika kontinenter. Det är inte omöjligt att läsaren upptäcker troll som liknar kinesiska drakar, drakar som liknar fladdermöss och väktare som påminner om italienska mamutoner och så vidare.

Teknik: Jag ritar med akrylbläck och färglägger med pastellkritor. Jag arbetar i flera olika steg. De steg som endast jag ser är: när jag skriver själva historien (det vill säga när jag inte arbetar för någon annan), och när jag jobbar med idéer och gör anteckningar. De steg som alla kan se, speciellt när det gäller beställningsverk, är: skissandet, konturteckningen med bläck och den avslutande färgläggningen.

Så beskriver Rui själv sin illustrationsstil: Jag är hela tiden så nära det jag skapar så för mig är det enklare att prata om vad andra människor säger om min stil. Jag har blivit beskriven som influerad av den fransk/belgiska ligne claire traditionen. Det ligger säkert något i det eftersom jag som barn läste många franska och europeiska serier.

Inspiration: Jag inspireras av filmer eller musikalstycken mer än av grafiska konstnärer. Om jag ändå ska nämna några inom den grafiska konsten som har inspirerat mig så är det Bruegel, Moebius och Ivan Bilibin. Självklart finns det många konstnärer som producerar inspirerande verk men de ovan är några som jag ofta återvänder till.

Illustrationerna har vi fått låna av Rui Tenreiro. Kolla in hans samlade portfolio här! Bilderna är hämtade ur boken Resan till världens farligaste land skriven av Malte Persson och illustrerad av Rui Tenrerio som kommer ut Bonnier Carlsen i vår. Kolla också in Ruis blogg.
Dela detta:

Lämna en kommentar