”Låna en riktig bok – ingen faktabok”

Nyligen kom Turbineförlaget ut med fyra böcker på svenska i serien National geographic kids. Kritiker skulle säkert uttrycka sig i termer av “masskultur” när det kommer till den här typen av böcker. Böcker som allt som oftast trycks i flera länder med ett och samma omslag som ska vara gångbart överallt. Jag vill slå ett extra slag för de här böckerna just därför att de ofta få stå tillbaka för den finare litteraturen. För barn som av olika skäl inte tycker om läsning kan böcker som de här fungera som rena väckelsen. Bildmaterialet är oerhört inbjudande med dramatiska färgbilder som breder ut sig över varje uppslag. Bilderna väcker lusten att veta mer och bjuder in till läsning (både för den högläsande föräldern och för den tidiga läsaren i lågstadieåldern). Texterna är anpassade för barn, vilket gör att de skiljer sig från många andra textmässigt svårtillgängliga faktaböcker som också riktar sig mot barn. Här blandas allmän fakta med mer ovanlig information. Allt om hajar och Allt om de stora kattdjuren handlar enbart om dessa djur medan Barnens stora bok om djur och Barnens stora bok om varför är mer generellt hållna. För mig är detta den perfekta julklappen till en vetgirig 6,7,8-åring som vill ha lite omväxling i sin läsning. Helt enkelt uppmuntra barns läsning av facklitteratur. Och när vi ändå är där – lova mig dyrt och heligt en gång för alla att ni aldrig någonsin skickar era barn till biblioteket med orden: “Låna nu en riktig bok, ingen faktabok”. Det stjälper så mycket mer än vad det hjälper.

Allt om hajar, Allt om de stora kattdjuren, Barnens stora bok om djur och Barnens stora bok om varför är alla översatta av Hanna Semerson och ges ut av Turbineförlaget.
Dela detta:

Lämna en kommentar