Det kom en fråga…

…om syskonböcker för barn som ännu inte fyllt tre.

Här kommer några snabba tips: 
Vems bebis? av Stina Wirsén är en mästare på svåra, stora känslor som vi kanske förvisso läst om otaliga gången innan, men hennes böcker känns ändå alltid nytänkande och välbehövda.

Nejlika och lilla lilla syster av Hanna Zetterlund Struwe. Nejlika är två år och får en liten syster, som hon vill så mycket med, men inte får. Försiktigt och lugnt, tycker föräldrarna och det blir lite svårt till en början men löser sig som tur till slut.


 
Nelly packar av Anna-Clara Tidholm. Handlar om hur det är efter att ett syskon kommit och det kanske kan vara så där tråkigt, för mammorna och papporna inte kan avsätta så mycket tid för det stora barnet som innan. Nelly blir less och packar sin väska och ger sig iväg på ett litet äventyr. Den här var en storfavorit hos oss för ett par år sedan, men jag brukade alltid vara noga med smygbyta genus på Nellys föräldrar.
 
Uno i mammas mage av Sara Gimbergsson ger ett inifrånperspektiv på bebistillväxten i magen. Vi får se Uno leva sitt liv där inne, som i symbios med utanförvärlden. En bok med fina illustrationer och säkert också roligt för den om gillar att fundera över hur syskonet har det där inne innan utkomst. 
 
Ett litet urval men det finns så klart mer där ute. På biblioteken brukar det även finnas särskilda Få syskon-hyllor, så ett hett tips är att kolla där.
Dela detta:

Lämna en kommentar