Lamm på rymmen

Barnkultur. Ack, denna källa till allt som är nyttigt och sunt! Poeten Gunnar Ekelöf har skrivit, “Det jag verkligen lärt mig har jag lärt mig i ett slags nödvärn mot det man velat proppa i mig.” – Ord som, måhända en smula orättvist, kommer till mig när jag läser Lamm på rymmen av den amerikanska författaren och serietecknaren Chris Monroe.

Följande har hänt:

Två lamm med förkärlek för dumma saker som poker och att åka skateboard utan hjälm på knoppen vill upptäcka värden utanför hagen. Två lamm ser sin chans och rymmer iväg. Två lamm upptäcker att världen utanför hagen både är mörk, snårig och fylld av faror i form av en lömsk varg. Två lamm räddas tillbaka till den trygga hagen av en enväldig fårhund.

Och nu, en frågesport! Vilka ord kommer du att tänka på?

1. “Nyskapande” och “ifrågasättande”.

2. “Väluppfostrad”.

Inom barnlitteratur med kristen inriktning så förekommer lamm ibland som symbol för barn och renhet. Det finns även en hel del barnkulturella lamm i övrigt, Landströms Bu och Bä och tv-karaktären Timmy Lamm, för att nämna två. Rocky och Blossom, de två frihetstörstande lammen i den här historien, är faktiskt småroliga – men tvingas in i en alltför sedesam berättelse om olydighetens konsekvenser.

Boken lämnar oss ändå med en smula hopp, nog kommer väl Rocky och Blossom lyckas överlista sin despot och dra ut på nya frihetståg?

 

Lamm på rymmen är skriven av Chris Monroe och ges ut av Rabén & Sjögren.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar