Underbara Gittan.

I Gittan gömmer bort sig är Gittan på besök hos Hjördis, kompisen som inte fick plats på dagis utan istället har en barnflicka som heter Puma.

Hos Hjördis finns dessutom två små dagbarn. Stillsamma Gittan vill vara med Puma och titta på när hon läser, men Hjördis är av ett annat virke och vill hellre härja rundor. Det hela slutar i kaos och gråtande dagbarn och Puma som skäller på Gittan. Usch vad hemskt det var när man som liten fick skäll av en främmande vuxen. Hela kroppen ville bara till tryggheten hos de egna föräldrarna, även om det inte alltid gick att berätta för dem vad som hänt. Och Gittan som ju faktiskt inte gjort något alls (förresten är det väl Puma som får hålla koll på läget, någon himla ordning måste det ju vara). I en intervju resonerar Pija Lindenbaum kring hur en vuxen sällan blir utskälld på samma sätt som ett barn kan bli. Jag kan faktiskt tänka mig att jag fortfarande skulle vilja springa till mamma om någon annan vuxen skulle få för sig att skälla på mig nu. I alla fall, som tur var är Gittan utrustad med en massa fantasi, så i den mörka garderoben hittar hon snart sällskap i små grå vesslelika figurer (dammråttor såklart!). Tillsammans med illustrationerna och ett språk som är lätt att förstå och att läsa så är detta en strålande bra bok som man kan läsa tusen gånger om utan att tröttna.

Smakprov här!

Gittan gömmer bort sig är skriven och illustrerad av Pija Lindenbaum. Den ges ut av Rabén&Sjögren.

Dela detta:

Lämna en kommentar