Augustpriset 2011 – Att gå sin egen väg

Nu vet vi snart vilka författare som får gå hem hand i hand med årets Augustpris! I kategorin barn/ungdom finns bland annat Sara Lundberg med Vita streck och Öjvind och Maria Nilsson Thore med sin Petras prick nominerade. Prisutdelning sker måndag den 21 november, men vi börjar med en liten presentation…

 

Maria Nilsson Thore – Petras prick 

Även en oansenlig gepardprick kan själv, det blir Petra varse när hon vaknar en morgon och känner sig riktigt rutten. Något har hänt, det känns i hela kroppen. Badrumsspegeln har svaret, en prick har rymt! Hjärtat rusar, Petra faller ner på golvet.

Den förrymda pricken vill ut, trycker sin lurviga lilla kropp mot fönstret i köket. Petra funderar, varför vill just den här pricken inte stanna kvar? De andra 999 klagar ju inte! Tillslut öppnar hon fönstret på vid gavel ut mot världen och pricken far ut, “glad och fri”. 

Konflikt, viljan att växa och vara sin egen unika individ mot den närmast fysisk sorg och motvilja som Petra känner inför att släppa sin älskade prick fri, vilken förälder får inte lite tjuthaka av igenkänning? Men, som Petra konstaterar när pricken kommer tillbaka, “Vill man få en envis prick att stanna, måste den bestämma lite själv.”. Vilken perfekt klokskap mot dagens positioneringstjänster, spion-appar och avståndslarm.

 

Sara Lundberg – Vita streck och Öjvind

Du undrar förstås vad Vita har gjort sen du såg henne sist? Målat streck, såklart. Vita målar mittstrecken på vägarna så bilarna ska förstå vad som är “ditåt och hitåt”. I uppföljaren till den första boken om Vita fortsätter den ordningsamma vandringen tillsammans med pensel och färgpyts som enda resesällskap.

 

Vita är en ovanlig flickskildring. Hon är inte inställsam, inte charmig. Hon är upptagen. Streck behöver målas, penseln är kontroll. Plötsligt, mitt i ett streck, dimper en Öjvind ner. Han ställer till, kladdar runt med färgen. Turligt nog kommer Öjvind inte tomhänt, fickan rymmer en fredsgåva. Och visst, över en leverpastejsmörgås toppad med en smula fickludd kan de flesta mötas ändå. Även en kontrollerad streckmålare och ett yrväder i frack.

Mot Vitas jämna streck står den vind Öjvind tumlar runt i. En vind illustrerad som tunna, böljande och helvilda streck vilka får till och med en sån som Vita att lämna sin inrutade vägvärld för en stund. Det uttalat pedagogiska ifrån första boken har tonats ner, vilket är en klar fördel. Vita streck och Öjvind är helt klart ett stort litet konstverk.

Petras prick är skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den ges ut av Bonnier Carlsen. Vita streck och Öjvind är skriven och illustrerad av Sara Lundberg och ges ut av Alfabeta.

 

Dela detta:

Lämna en kommentar