”Den där sommaren som sprang förbi i regnet.”

På 80-talet jobbade Mikael Andersson på en barnkoloni för stockholmsbarn i Dalarna. Han hade alltid kameran med sig och kunde på så sätt dokumentera och följa barnens lek på nära håll. Barnen i boken är i åldrarna mellan 8 och 13 år. Vid något tillfälle skickade Mikael Andersson sina bilder till Göran Tunström. Tunström blev berörd av äktheten och närheten i bilderna och satte text till dem. Inte förrän nu, elva år efter Tunströms död ges materialet ut för första gången.

Den här boken är en skildring av tillvaron ett antal barn har skapat sig en av de allra sista somrarna innan tonåren träder in. En skildring helt befriad från vuxna. För mig är det något ångestladdat och samtidigt väldigt befriande över den där tiden i livet. Barnmark borde läsas av alla så att vi minns hur det känns att befinna sig där och så att vi mer ofta låter våra egna barn få skapa sina egna rum dit vi vuxna aldrig någonsin går.

Barnmark. Foto av Mikael Andersson och med text av Göran Tunström. Ges ut av Bokförlaget Max Ström.
Dela detta:

Lämna en kommentar